lauantai 9. elokuuta 2008

Antti alkaa kasvissyöjäksi - ainakin hetkiseksi

Lihaa tuotetaan syöttämällä kasviksia eläimille. Eläinten elimistö käyttää kasvikset elintoimintojen ylläpitämiseen ja eläimen kasvamiseen. Johtuen eläinten elintoimintojen ylläpitämiseen kuluvasta energiasta, yhden lihakilon tuottamiseen kuluu useita kiloja kasviksia ja prosessissa hukkaantuu huomattava määrä energiaa. Kasvissyönti on siis ekologisempaa kuin lihansyönti.

Miksi sitten jotkut ihmiset syövät lihaa? Liha on hyvin proteiinipitoista ja sen makua on tästä syystä hankalaa jäljitellä kasvisperäisillä tuotteilla. Viides makuaistimme umami käännetään toisinaan lihaisaksi. Soijalla voi kuitenkin saavuttaa ruoanlaitossa annosten sangen suuren proteiinipitoisuuden ja mikäli käyttää myös kalaa, jonka tuotantoa ei voida ylikalastusongelmista huolimatta pitää yhtä ongelmallisena kuin vaikkapa lehmänlihantuotantoa, niin ei pitäisi olla lainkaan ongelmallista pitää ruoka-annostensa ravintoaineet sopivassa tasapainossa.

Ajattelinkin nyt Suomeen muuttoni kunniaksi kokeilla semi-kasvissyöntiä parin viikon ajan. 19. päivä alkaen kuun loppuun saakka aion siis syödä vain kasviksia ja toisinaan kalaa. Motivaattoreinani on ylhäällä mainittujen ekologisuussyiden lisäksi puhdas kokeilunhalu. Lisäksi asun tuon kyseisen ajanjakson isoveljeni luona, joka on myös kasvissyöjä joten on myös käytännöllistä, että syömme molemmat samaa ruokaa. Noiden kahden viikon aikana tavoitteenani on oppia valmistamaan ainakin paria yksinkertaista kasvisruokaa, jotta kokeilujakson jälkeenkin voisin halutessani helposti jälkikäteen palata kasvissyönnin maailmaan.

1 kommentti:

Emilia Olkanen kirjoitti...

Onko kokeilu vielä elossa :) ?